Honden

Katten

Konijnen

 En andere…

Voeding

De tanden van een konijn groeien zijn hele leven door, een goeie voeding moet ervoor zorgen dat deze voldoende afgesleten worden.

Een konijn moet altijd vers hooi ter beschikking hebben. De rest van de voeding kan bestaan uit verse of gedroogde groenten (alles mag behalve avocado) en verse of gedroogde kruiden (gras, klaver, paardebloem, munt,…). Van de konijnenkorrels uit de winkel mogen ze maar 1 a 2 koffielepeltjes per dag krijgen. 

Symptomen van tandproblemen kunnen zijn: speekselen, stoppen met eten, tandknarsen.

Vaccinaties

Een konijn wordt best in het voorjaar gevaccineerd tegen RHD 1 (de zogenoemde ‘bloedziekte’) en tegen myxomatose. Deze vaccinatie is 1 jaar werkzaam. Ze worden best in het voorjaar gegeven.

Het RHD virus heeft een 2de variant bij gekregen. De vaccinatie van RHD variant 2 geeft 6 maanden bescherming. En moet dus best om de 6 maanden herhaald worden.

Eenmaal per jaar, meestal in april, organiseren wij een konijnendag. Op deze dag worden de konijnen gevaccineerd en volledig onderzocht. Voor deze dag vragen wij wel dat u zich op voorhand inschrijft. Veel van onze konijnen-patiëntjes krijgen een uitnodiging thuis gestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen meer informatie verkrijgen op het praktijknummer en zich zo ook inschrijven.

Mijn konijn eet niet meer

Een konijn dat niet eet, is een veel voorkomend verschijnsel. Door niet te eten, stoppen de darmbewegingen en valt de de spijsvertering stil. De aanwezige darmbacterieën produceren gas bij de vertering van het resterende voer. Hierdoor krijgt het konijn buikpijn en wordt erg ziek.

Een konijn dat stopt met eten kan snel achteruit gaan en sterven. Het is dus een absolute spoed

De oorzaken de anorexie zijn velerlei: tandproblemen, een gebrekkige voeding (vaak te weinig vezels), pijn, stress,…

Een goede VOEDING is de allerbelangrijkste component om een konijn gezond te houden. Deze bevat veel vezel en weinig koolhydraten en vet. Hooi, groenten en kruiden zijn onmisbaar voor een gezond konijn. Korrelvoeding moet goed zijn van kwaliteit en veel vezels bevatten. We raden ook absoluut een pelletvoeding aan (allemaal dezelfde korreltjes) om selectieve eters te ontmoedigen enkel het zoete uit te zoeken. In de praktijk verdelen we een degelijke voeding, vraag ernaar!

Stopt uw konijn toch met eten, ga dan naar de dierenarts. We zoeken de oorzaak op en proberen het spijsverteringstelsel terug op gang te krijgen. Veel konijnen moeten gevoederd worden met een spuitje als ze zelf niet willen eten. Ze krijgen ook extra vocht, pijnstiller en medicatie op maag en darmen terug aan het werk te krijgen, toegediend.

Hamster

Algemeen

Een hamster wordt het best alleen gehouden.Een paar hamsters samen gaan meestal vechten. Ze hebben 2 grote wangzakken waar ze eten in kunnen verzamelen. Het zijn nachtdieren.

Voeding

Hamsters zijn alleseters. Ze krijgen best een specifieke hamstermengeling (brokjes), aangevuld met groenten, fruit, stukjes vlees, ei, kaas en eventueel meelwormen. als versnappering komen rozijntjes of nootjes in aanmerking.

Fret

Cavia

Algemeen

Cavia’s zijn groepsdieren met een duidelijke hiërarchie, een hele groep vrouwtjes samen geeft zelden problemen, een groep mannetjes daarentegen…. Cavia’s zijn planteneters.

Ze beschikken best over een huisje om zich in te verstoppen.

Voeding

De tanden van de cavia groeien het ganse leven door, ze moeten dus veel knabbelen om hun tandjes goed af te slijten. Voorzie ze alle dagen van vers hooi en groenten. Ook cavia- (en dus niet konijnen-) korreltjes kunnen een deel van het dagelijkse voer voor hun rekening nemen. Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken en heeft dus nood aan een dagelijks hoeveelheid vitamine C in zijn voeding. Dit is aanwezig in speciale brokjes voor cavia’s, in druppeltjes voor in het drinkwater of in verse groenten.

Chinchilla

Algemeen

Chinchillas zijn groepsdieren, je houdt ze dus best niet alleen. Ze hebben een erg grote kooi nodig (geen fretten- of konijnenkooien!). Bij het loslopen zijn het fervente knagers, hou dus die elektriciteitssnoeren en mooie meubels in de gaten! Ze hebben dagelijks een zandbad nodig met speciaal chinchillazand. Ze kunnen niet tegen temperaturen hoger dan 25°C.

Voeding

Een aangepaste voeding is het belangrijkste om een chinchilla gezond te houden. Daar hun tandjes hun hele leven lang doorgroeien moeten ze veel knabbelen om deze goed af te slijten. Ze hebben behoefte aan een dagelijkse portie vers hooi, veel groenten (al dan niet gedroogd), kruiden (munt, kamille, paardebloemblaadjes, brandnetel) om op te knabbelen en eventueel een beetje (maximum 1 a 2 koffielepeltjes per dier) chinchillakorrels uit de winkel. Snoepjes (rozijntjes, gedroogde appeltjes, een stukje spagetti) mogen niet overdreven worden, maximaal ééntje per dag.

Fret

Algemeen

Fretten zijn bijzondere dieren, ze zijn erg nieuwsgierig en zijn bijzonder tam te krijgen. Ze kunnen zindelijk gemaakt worden, een kattenbak is dus geen overbodige luxe in de kooi. Stro of degelijke wordt beter vermeden als bodembedekking (dit geeft te veel stof) wel kunnen er lappen stof gelegd worden om in te slapen.

Een fret kan alleen gehouden worden maar is toch vaak gelukkiger met een speelkameraadje.

Een vrouwtjesfret wordt tijdens de zomer heel vaak loops, zo vaak zelfs dat ze er kan van sterven.

Als je niet van plan bent om te kweken met je fretje, raden we je aan deze zo snel mogelijk te laten steriliseren. Dit kan vanaf de leeftijd van 6 tot 8 maand.

Voeding

Een fret is een vleeseter. Er zijn speciale frettenvoedingen op de markt. Als snoepje geef je best katten- en hondensnoepjes gemaakt van vleesproducten, kleine stukjes gekookt of gebakken vlees, gekookt ei, eierdooier of een plakje ham (geen fruit,…).

Inentingen

De fret wordt best ingeënt tegen hondenziekte, dit gebeurt op 9 weken, op 12 weken en dan éénmaal per jaar.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK